Voordelen geothermische warmtepomp
Dankzij de vele voordelen is een geothermische warmtepomp een uitstekende investering. Niet enkel op financieel gebied: ook voor het milieu is het een heel goede zaak. De warmtepomp is met andere woorden een perfect kind van zijn tijd door het duurzame en besparende karakter. Bij Mouton zorgen we ervoor dat je optimaal profiteert van al deze voordelen, met een geothermische installatie die perfect is afgestemd op jouw woning of bedrijf. Wij zetten hieronder alle voordelen voor je op een rijtje.
Financiële voordelen
Een geothermische warmtepomp is meer dan alleen een slimme keuze voor het milieu, het is ook een investering in de toekomst. Hoewel de initiële aanschafprijs hoger kan liggen dan traditionele verwarmingssystemen, worden de kosten op lange termijn ruimschoots gecompenseerd door een breed scala aan financiële voordelen. Dankzij het uitstekende rendement en de mogelijke subsidies is een geothermische pomp een duurzame oplossing die zich op termijn terugbetaalt en je energierekening verlaagt. Kortom: dit is een investering die zowel je comfort als je portemonnee ten goede komt.
Benieuwd hoeveel de plaatsing van een geothermische warmtepomp jou zal kosten?
Of wens je meer info over de premies en subsidies in Vlaanderen?
Verlaagd e-peil van je woning
De techniek die je kiest om je woning te verwarmen of warm water te produceren, heeft een directe invloed op het E-peil van je woning. Hoe energiezuiniger je installatie, zoals bij een geothermische warmtepomp, hoe lager het E-peil en hoe beter het scoort in het energieprestatiecertificaat.
Een geothermische warmtepomp met passieve koeling biedt hier het grootste voordeel. Niet alleen is geothermie een bijzonder milieuvriendelijke techniek, maar de passieve koelfunctie voorkomt ook dat je woning oververhit raakt. Dat heeft een positieve impact op de oververhittingsindicator, een belangrijke factor in je EPB-rapport. Zo draag je bij aan een duurzamer leefmilieu en geniet je tegelijkertijd van lagere energiekosten.
Klik hier als je meer te weten wil komen over het E-peil en de energiezuinigheid van woningen.
Milieuvriendelijk & duurzaam
Het verwarmen van woningen, winkels en andere gebouwen is wereldwijd een grote bron van CO2-uitstoot. Een geothermische warmtepomp biedt hier een duurzame oplossing: ze haalt ongeveer driekwart van haar energie rechtstreeks uit de natuur en produceert tot vijf keer meer energie dan ze verbruikt. Hierdoor stoot een warmtepomp tot 50% minder CO2 uit dan een traditionele stookolieketel. Combineer je dit systeem met andere hernieuwbare energiebronnen, zoals fotovoltaïsche zonnepanelen, dan kun je zelfs nulemissie benaderen.
Daarnaast is een warmtepomp een investering die lang meegaat – gemiddeld 20 tot 30 jaar. En aangezien ze haar energie uit een onuitputtelijke bron haalt, blijf je beschermd tegen de stijgende energieprijzen. Kortom, een geothermische warmtepomp is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook toekomstbestendig.
Meer info over milieu en duurzaamheid? Ga hier een kijkje nemen.
Uitstekend rendement
Dankzij de duurzame werking verbruiken warmtepompen 4 tot 5 keer minder stroom dan de warmte die ze opleveren. Dit betekent dat je gemakkelijk drie kwart van je energie rechtstreeks én gratis uit de natuur haalt. Geothermische warmtepompen behalen bovendien het hoogste rendement van alle warmtepompen op de markt.
Bij geothermische warmtepompen met een verticale bron blijft de brontemperatuur stabiel, waardoor een constant rendement doorheen het hele jaar gegarandeerd is. Bij een horizontaal captatienet is dat niet het geval: daar ligt de brontemperatuur lager in de winter dan in de zomer.
Klik hier voor meer info over rendement.
Gebruiksgemak & comfort
Eens de warmtepomp geïnstalleerd en correct afgesteld is, kan je zo’n 20 tot 30 jaar profiteren van de voordelen. Onderhoudskosten zijn nihil: je hoeft je warmtepomp niet jaarlijks te laten nakijken of reinigen. Enkel bij een systeemstoring contacteer je best een professional om de pomp weer optimaal te doen werken.
Een warmtepomp werkt bovendien bijna geluidloos en het grootste deel van de installatie bevindt zich onder de grond. Hierdoor blijft je tuin vrij van storende, zichtbare constructies. Bij verticale captatie zijn de boorwerken bovendien minimaal, en na de installatie is van de geothermische boring zelf niets meer te zien.